Ugrás a fő tartalomra

7100 Szekszárd, Palánk 19.


főigazgatói, kancellári titkárság: +36 74/319-876; könyvelés: +36 74/418-942; munkaügy, pénztár: +36 74/446-373

Széchenyi 2020

Projektek


GINOP-6.2.7-20-2021-00002

Tolna Megyei Agrár szakképzés fejlesztésével ágazati képzőközpont létrehozása

 

Pályázat azonosítószáma: GINOP-6.2.7-20-2021-00002

Pályázat címe: Tolna megyei agrár szakképzés infrastrukturális fejlesztésével és a térségi gazdasági szereplőkkel történő együttműködéssel Ágazati Képzőközpont létrehozása

Kedvezményezett neve: Déli Agrárszakképzési Centrum

Szerződött támogatási összeg: 263.276.182, - Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%, de maximum 263.276.182, - Ft

Projekt összköltsége: 263.276.182, - Ft

Projekt tartalmának bemutatása:

 

A Déli Agrárszakképzési Centrum GINOP-6.2.7-20-2021-00002 azonosítószámon nyilvántartott „Tolna megyei agrár szakképzés infrastrukturális fejlesztésével és a térségi gazdasági szereplőkkel történő együttműködéssel Ágazati Képzőközpont létrehozása” című pályázati projektje keretében több helyszínen valósított meg beruházást. A Szekszárd Palánkon lévő tagintézményben tankonyha fejlesztése valósult meg, míg a Lengyelben lévő tagintézményben a mezőgazdasági szakképzés eszközállománya került fejlesztésre. A projekt során kialakításra került az ágazati képzőközpont, mint a Dél-Dunántúli régió agrár szakképzésének megújult centruma.

 A Széchenyi 2020 program „Ágazati képzőközpontok infrastrukturális és szakmai fejlesztése az új szakképzési struktúrára” című GINOP-6.2.7-20 kódszámú pályázati felhívása keretében, az Európai Unió – Európai Szociális Alap – és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásával valósult meg 263.276.182 Ft támogatással önerő igénybe vétele nélkül.

A kiemelkedő fontosságú projekt megvalósítási időszaka: 2021.05.01.-tól 2023.06.30.

 

 

Az iskola kiemelten fontos feladatának tartja az élelmiszeripari és a mezőgazdasági képzések szakmai színvonalának fejlesztését, hogy az itt tanuló diákok számára a lehető legkorszerűbb eszközök és infrastruktúra álljanak rendelkezésre.

 

A fejlesztés fókuszában az élelmiszeripari képzés helyszínéül szolgáló tankonyha megújítása szerepelt. A tankonyha eszközei kb. 20 évesek voltak, amelyek elavultak, nem tudják a megfelelő szakmai színvonalon biztosítani a korszerű oktatást, ezért az ingatlan infrastrukturális átalakítására is sor került.

 

A tankonyha mindössze 10-12 tanuló számára volt elegendő, így bővítésére került, hogy egyszerre több csoportban legyenek megtarthatóak a gyakorlatok. Az épület könnyen átalakítható volt 3 használaton kívüli terem összenyitásával, hogy a diákok megfelelő körülmények között végezhessék gyakorlataikat. Az épület külső szigetelése, utólagos vízszigetelése és tetőfelújítása egy uniós támogatásból valósult meg, ugyanakkor az ingatlan belső, komplex felújítása is elengedhetetlen volt: a belső burkolatok és tantermi berendezések, bútorok elöregedtek, a tantermek szűkösek, az elektromos hálózat teljes felújítására és hálózatbővítésére volt szükség ahhoz, hogy a tankonyhai felszerelések üzemeltetése, működtetése zavartalan legyen.

A pék-cukrász szakma követelményeiben szerepel, hogy a pék és cukrász gyakorlatok 50-50 %-os arányát kell biztosítani. A nagyobb létszámú osztályok gyakorlatát csoportbontásban kell szervezni, ehhez követelmény, hogy a pék és a cukrászati gyakorlóhely egy időben külön-külön használható legyen - ehhez ezeket külön-külön fel kell szerelni a szükséges tankonyhai eszközökkel. A gyakorlati oktatásnak helyet adó épületben szükséges volt a villamos- és gázvezetékek átépítése, vizesblokkok kialakítása, a szociális blokk (öltözők, mellékhelyiségek, zuhanyzók) felújítása. A felújítás érintette a burkolatok cseréjét, falak festését, belső falszigeteléseket is, mivel az épület magas talajvízállás esetén vizesedik. A pályázat keretein belül a szükséges új tankonyhai eszközök beszerzése is megtörtént, mint például centrifugális rendszerű lisztszita gép, két sebességes spirálkaros dagasztógép, félautomata osztó-gömbölyítőgép, szalagos rendszerű olasz kiflisodró gép, hőlégkeveréses kemence, mobil késleltetett kelesztőkamra, elektromos etázskemence, rozsdamentes sütőkocsik, sütőlemez tároló és kelesztő kocsik.

Az élelmiszeripar másik fontos területe a szükséges alapanyagok megtermelése, amely ma már csak korszerű gépparkkal történhet, ezért szükséges volt a mezőgazdasági gépész szakképzés gyakorlati képzéséhez az elöregedett géppark cseréje. A gyakorlati oktatás színvonalának emeléséhez és a szántóföldi növénytermesztés eredményességéhez, azaz a termésátlagok növeléséhez elengedhetetlen volt a meglévő erő- és munkagépek cseréje. A földek műveléséhez és a tanulók magas szintű oktatásához egy modern traktor és a hozzátartozó korszerű munkagépek (altalajlazító, kultivátor, Crosskill henger, váltvaforgató eke, szántóföldi permetező, lajtkocsi, kultivátor, műtrágyaszóró) kerültek beszerzésre. Ez azért is fontos, hogy a XXI. századi követelményeknek megfelelő, a precíziós gazdálkodás által megkövetelt technikákkal már az iskolapadban megismerkedhessenek a tanulók. Azok a tanulók, akik jogosítvánnyal rendelkeznek, aktívan részt vesznek a mezőgazdasági munkálatokban ezekkel az eszközökkel. Ahhoz, hogy korszerű tudást kapjanak, korszerű gépeken is kell elsajátítaniuk a földművelés műveleteit.

 

A fejlesztéshez szükséges eszközökkel, gépekkel a területeken jelentős (akár több mint 50 %-os) termésnövekedést el lehet érni. Ez évente körülbelül 500 tonna gabona, kukorica vagy napraforgó többletet jelent, ennyivel nagyobb mennyiséggel tudna az iskola hozzájárulni az élelmiszerellátáshoz. Sőt, a több termésből származó nagyobb bevételből a további fejlesztések is finanszírozhatóvá válhatnak.

 

A Déli Agrárszakképzési Centrum két intézménye az igényelt forrásból megvalósítható fejlesztéseknek köszönhetően modernebb gépparkkal és eszközökkel rendelkeznek, amely – az új oktatási és nevelési módszertanok, valamint a szélesedő gazdasági együttműködések révén – sokkal vonzóbbá teszi a képzést, mint korábban, mindez pedig azt eredményezi, hogy növekedhet a tanulói létszám és a kibocsátott szakemberek száma.

 

Támogatás összege (Ft): 263 276 182 Ft

 

 

Kapcsolódó hírek:

Ágazati képzőközpontot avattak Szekszárdon

Lezárult az újabb gyarapodást hozó tervezet

Modern eszközökkel képzik a jövő szakembereit Szekszárdon és Lengyelen

 

GALÉRIA

GINOP-6.2.7-20-2021-00002

ÁKKátadó_MD_0022.JPG
ÁKKátadó_MD_0032.JPG
ÁKKátadó_MD_0042.JPG

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Ágazati képzőközpont létrehozása Tolna Megyében

Ágazati képzőközpont létrehozása Tolna Megyében

A Tolna megyei agrár szakképzés fejlesztésével ágazati képzőközpont létrehozása kezdődött el a Déli Agrárszakképzési Centrum által elnyert 263,28 mFt-os vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

2021. szept. 7.
Erdélyi Tamás


KIMIKK
Agrár VizsgaközpontAgroszász Kft.Agrotec Magyarország Kft.AXIÁLBonafarm CsoportDalmand Zrt.Déli Agrárszakképzési Ágazati KépzőközpontDöbröközi Mg. Zrt.Gyulaj Zrt. Magtár Kft.Magyarország KormányaMecsekerdő Zrt.Nemzeti Agrárgazdasági KamaraP&P Pékáru Kft.Pick Szeged Zrt.Rio Alto Kft.Zöld Kakas Líceum Kft.
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Déli Agrárszakképzési Centrum

      7100 Szekszárd, Palánk 19.

    • Telefon: főigazgatói, kancellári titkárság: +36 74/319-876; könyvelés: +36 74/418-942; munkaügy, pénztár: +36 74/446-373

      E-mail: centrum@deliaszc.hu

      OM azonosító: 036410

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000385


    2024Déli Agrárszakképzési Centrum