Szőlész-borász
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A borászat Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A szőlész-borász ismeretei kiterjednek a szőlő termesztésére, művelésére, a szüretre, a szőlőfajták feldolgozására, a borkészítés műveleteire és a bor értékesítésére. A jó minőségű bor előállítása nagyon összetett ismereteket igénylő munka. A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma tradíció. A jó szőlész-borász szakember tudása a borászatokban nagy kincs.
Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt, akik elköteleződnek a jó minőségű, méltán híres magyar borok készítése és jó hírének fenntartása, emelése iránt.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Megbízhatóság, állóképesség, kezdeményezőképesség, színlátás, ízérzékelés.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- elvégzi a szőlőtermesztés alapfázisait (a szőlő telepítésétől, metszésétől a növényápolási, növényvédelmi munkákon keresztül a szüretig);
- megszervezi a feldolgozást;
- elvégzi a bor erjesztését;
- az újbort kezeli, javítja, készre kezeli;
- palackoz;
- speciális borkészítményeket állít elő;
- laboratóriumi minőségbiztosítást végez;
- rendelkezik a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel;
- elvégzi a szakmai adminisztrációt;
- rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketinghez szükséges alapismeretekkel;
- birtokában van egyéb italkészítési ismereteknek;
- elvégzi a bor előállításához szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.