Bor- és pezsgőgyártó technikus
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A bor- és pezsgőgyártó technikus közreműködik a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás területén mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányításában, szervezésében, a termékek menedzselésében. Csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatokat lát el. Képes önálló vállalkozás indítására és működtetésére. A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányító képességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük.
Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt. Akik elkötelezettek a jó minőségű és méltán híres magyar borok készítése és jó hírének fenntartása és emelése iránt.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Önbizalom, megbízhatóság, állóképesség, elköteleződés, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, döntésképesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- elvégzi és ellenőrzi a szőlő éves munkáit;
- megtervezi és irányítja a szüretet;
- elvégzi és ellenőrzi a szőlő átvételét, feldolgozását;
- elvégzi és ellenőrzi a must kezelését, javítását, tartósítását;
- mustot erjeszt, fehér-, rozé- és vörösbort készít;
- pezsgőt készít;
- bort tárol, kezel;
- borkülönlegességeket készít;
- szénsavas borokat készít;
- bort palackoz;
- bort minősít érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal;
- gyártási és hatósági dokumentációkat vezet;
- bormarketing, borturizmus feladatait tervezi, végzi.