Élelmiszeripari laboráns
Az élelmiszeripari laboráns fontos szereplője élelmiszeriparnak. A rendszeres vizsgálatok végzése mind a nagyüzemi mind a kisebb vállalkozások számára is előírás. Munkája fontos a fogyasztói bizalom eléréséhez és megtartásához.
Az élelmiszeripari laboráns az élelmiszeripari nyersanyagok, félkész és késztermékek, csomagolóanyagok tulajdonságainak (analitikai, mikrobiológiai és érzékszervi) vizsgálatát végzi. Ismeri a mintaelőkészítés fizikai és kémiai eljárásait, ismeri a különböző analitikai, a mikrobiológiai vizsgálati módszereket és azok kivitelezését. Ismeri az érzékszervi vizsgálati módszereket és az élelmiszeripari szabványokat.
Munkája kiterjed a technológiai folyamatok ellenőrzésére üzemben és laboratóriumban egyaránt. A kapott eredmények alapján minősíti az élelmiszereket.
Betartja a környezetvédelmi, a tűz- és munkavédelmi, a higiéniai és minőségbiztosítási előírásokat. Az élelmiszeripari laboráns munkája közvetlenül hozzájárul az élelmiszeripar biztonságos és megbízható működéséhez.
Ajánlott azoknak, akik érdeklődnek az élelmiszeripar iránt és szívesen végeznék napi munkájukat laboratóriumi környezetben.
Iskolai előképzettség
Érettségi végzettség
Szakmai előképzettség
Nem szükséges
Egészségügyi alkalmassági követelmény
Szükséges
Szakmai gyakorlat
Nem szükséges