Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
Az élelmiszerek a legfontosabb, naponta fogyasztott és felhasznált termékek. Az élelmiszeripari gyártás-előkészítő szakmai irányítással, élelmiszer feldolgozáshoz szükséges gyártás előkészítési alapműveleteket végez: tárol, osztályoz, tisztít, aprít, kever, termikus műveletek végez (hűt, fagyaszt, főz, süt), csomagol. Alapvető ágazati méréseket végez. Az élelmiszeripari termékek előállításához szükséges eszközöket, anyagokat kiválasztja, előkészíti. Munkavégzése során eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet és betartja az egyes tevékenységekre vonatkozó (minőségi, élelmiszerbiztonsági, munkavédelmi, tűzvédelmi, környezetvédelmi, valamint üzemi) előírásokat. Az élelmiszeripari gyártás-előkészítő tudásával az élelmiszeripar összes szakágazatában keresett és megbecsült szakemberré válhat.
Ajánlott azoknak a fiataloknak , akik érdeklődnek az élelmiszerek előállítása és a gyártás előkészítése iránt. Javasolt továbbá azoknak, akik szeretnének a munkájukkal hozzájárulni olyan biztonságos élelmiszer előállításhoz, amelyre a fogyasztóknak szüksége van.
Iskolai előképzettség
Iskolai előkélpzettséghez nem kötött
Szakmai előképzettség
Nem szükséges
Egészségügyi alkalmassági követelmény
Szükséges
Szakmai gyakorlat
Nem szükséges