Tejipari technikus
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A tejipari technológiák irányítása nagyon összetett ismereteket igényel. A tejipari technikus tudásának köszönhetően ízletesek a sajtok, népszerűek a tejdesszertek (pl. Túró Rudi). A tejipari technikus feladata a középszintű termelés vezetése kis- és nagyüzemekben vagy laboratóriumokban. Önállóan old meg műszaki és technológiai feladatokat a gazdaságossági elvek, a minőségirányítási, a tűz-, a munka-, a környezetvédelmi és a higiéniai előírások figyelembevételével. Részt vesz az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, a tárolási és csomagolási munkákban.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a gépeket, az irányítást, a szervezést. Azoknak, akiket érdekel, hogy a tej hogyan alakulhat át jó minőségű és ízletes tejtermékekké.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Pontosság, megbízhatóság, színlátás, ízérzékelés, kommunikációs készségek, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- tejtermékeket önállóan állít elő;
- átveszi és elsődlegesen kezeli a tejipari alapanyagokat;
- natúr és ízesített tejkészítményeket, savanyú tejtermékeket gyárt;
- vajat és vajkészítményeket állít elő;
- különböző típusú sajtokat és túrót gyárt;
- előállít tartós és tartósított tejkészítményeket;
- feldolgozza a tejipari melléktermékeket;
- minősíti a tejtermékeket;
- középszintű vezetői feladatokat lát el;
- részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzésében;
- különböző tej és tejtermékeket állíttat elő a beosztottjaival.