Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Ezzel a szakmával rendelkező szakember az összetett ismereteinek köszönhetően keresett munkaerővé válhat. Ide tartozik az üdítőital-gyártás, a sörgyártás, a pálinkagyártás és a szikvízgyártás is. Az erjedésipar elsőre ismeretlennek tűnhet, de termékeit napi szinten fogyaszthatjuk. Erjedésen alapul a szesz, az ecet és az élesztőgyártás is. Emellett a szeszes italokat is az erjedésipari szakemberek készítik.
Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek az üdítőitalok gyártása, az alkoholtartalmú italok készítése, az erjedéskor lejátszódó „titkos” folyamatok és azok irányítása iránt.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Megbízhatóság, állóképesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat lát el;
- vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít;
- alkalmazza a jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait;
- alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végez;
- szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyárt;
- malátát és sört gyárt;
- gyümölcspálinkát és szeszt gyárt;
- szeszesitalt gyárt;
- keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyárt;
- sütőélesztőt gyárt;
- ecetet gyárt.