2021.06.15.

Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Igazgató: Baloghné Szacsuri Ida
Cím: 7773 Villány, Mathiász J. u. 2.
Tel: (72)492-534
Fax: (72)492-708
E-mail: teleki.villany@deliaszc.hu
Weblap címe: www.telekiszakkepzo.hu

Intézményünk bemutatkozása

Iskolánk Magyarország legdélibb borvidékének központjában, Villányban található. Iskolánkat 1946-ban alapította az akkori Földművelésügyi Minisztérium. Az elmúlt évtizedekben az intézmény mindvégig megőrizte magas szakmai színvonalát és jó hírnevét. Iskolánkban a gyakorlati oktatás feltételei jónak mondhatók.

Az itt tanuló diákok magasan képzett mérnöktanároktól és szakoktatóktól kapják meg a szakma elsajátításához szükséges ismereteket, korszerű eszközök segítségével tanulhatják meg választott szakmájuk mesterfogásait.

Az iskola 5 hektár saját szőlőterülettel rendelkezik. Az iskola területén szőlőfajta gyűjteménnyel rendelkezünk, amely bemutatja a borvidék fő fajtáit és az új kísérleti szőlőfajtákat. A gyümölcsös területe 1 hektár. A két üvegház területe 450 m2. Borász oktatóbázisunk európai színvonalú ugyanúgy, mint az iskola laboratóriuma és tantermei. A kollégiumban 3-5 ágyas, szállodai színvonalú szobákban várjuk tanulóinkat.

Iskolánk folyamatosan részt vesz a Város és a Borvidék jeles boros rendezvényeinek szervezésében, lebonyolításában. Villányban október első hétvégéje a Vörösbor Fesztivál ideje. A Tanpincénk ilyenkor borkóstolóval és pincelátogatással várja a vendégeket. Minden második évben „Bor-Virág” virágkötészeti versenyt hirdetünk. Kertész iskolák diákjai versenyeznek és az elkészült remekművek a Tanpincében megtekinthetők.

Iskolánk tevékenységei

Szakmai középfokú oktatás

Iskolánkban az élelmiszeripar, illetve a mezőgazdasági és erdészet szakmacsoportban képzünk szakembereket technikumi, és szakképző iskolai képzés keretében.

A nálunk végzett diákok keresett szakemberek a régió munkaadói részéről.

A gazdasági és munkaerőpiaci igényekhez igazodva felnőttképzéssel is foglalkozunk, melynek keretében megfelelő számú jelentkező esetén az iskola szakmai profiljába tartozó tanfolyami képzéseket indítunk.

Termelő tevékenység

Iskolánk az oktatás mellett termelő tevékenységet is végez. A tangazdaságban megtermelt zöldségek és gyümölcsök egy részét értékesítjük, egy részét iskolánk konyhája használja fel. Ezen kívül minőségi vörös-, fehér-, és rozéborokat állítunk elő, melyeket szintén értékesítünk.

 Vendégfogadás, borkóstolás

A kollégiumunk szerves része a villányi borturizmusnak, egész évben várjuk a vendégcsoportokat, szállást, programokat, borkóstolási lehetőséget biztosítunk vendégeink számára. A kollégium közösségi terme rendezvények, konferenciák megtartására is alkalmas. A kollégium mögötti sportpályákon sportolásra nyílik lehetőség.

A kollégium vendégei borvidéki programok keretében borkóstolókon vehetnek részt, illetve megismerhetik a borvidék történetét, jellegzetességeit.

Skip to content