2021.06.15.

Szőlész-borász

Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar ágazat

Szakma megnevezése, száma: Szőlész-borász 4 0721 05 14

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A borászat Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A szőlész-borász ismeretei kiterjednek a szőlő termesztésére, művelésére, a szüretre, a szőlőfajták feldolgozására, a borkészítés műveleteire és a bor értékesítésére. A jó minőségű bor előállítása nagyon összetett ismereteket igénylő munka. A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma tradíció. A jó szőlész-borász szakember tudása a borászatokban nagy kincs.
Szőlőtelepítési és szőlőápolási munkákat végez, szőlőt metsz. Fehér-, rozé, siller, vörösbort készít. A legfontosabb Kárpát-medencei és világfajták ismeretében nyomon követi a szőlő érési folyamatait, felkészül a szüretre. A leszüretelt termést a meghatározott technológiai céloknak megfelelően feldolgozza, előkészíti az erjesztésre, erjeszt. A kierjedt újbort kezeli, érleli. Az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza. Kezeli és működteti a szőlészeti és borászati műveletekhez tartozó gépeket és berendezéseket. A szőlőtermesztési és a borászati technológia során laboratóriumi alapvizsgálatokat végez. A borászati tudással borkóstolót, borbemutatót tart. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz-munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.

Kompetenciaelvárás:

Megbízhatóság, állóképesség, kezdeményezőképesség, színlátás, ízérzékelés.

A szakképzettséggel rendelkező képes:

  • a szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése),
  • a szüretet előkészíteni,
  • a feldolgozást megszervezni,
  • a bor erjesztését elvégezni,
  • az újbort kezelni, javítani, készre kezelni,
  • a palackozást megoldani,
  • a speciális borkészítményeket előállítani,
  • laboratóriumi minőségbiztosítást végezni,
  • rendelkezni a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel,
  • elvégezni a szakmai adminisztrációt,
  • betartani a környezet- és munkavédelmi előírásokat,
  • rendelkezni a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel,
  • birtokában lenni egyéb italkészítési ismereteknek,
  • szőlő metszésének teljes technológiáját ismerni,
  • végrehajtani a szőlő telepítésének és pótlásának gyakorlatát,
  • a biogazdálkodás fő területeit átlátni,
  • biomassza előállításának alapjait ismerni,
  • elvégezni a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

A képzés az alábbi intézményeinkben elérhető:
Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Skip to content