2021.06.15.

Déli ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Igazgató: Tóth Krisztina
Cím: 8734, Somogyzsitfa, Ady Endre u. 8.
Tel: +36 85 312 051
Fax: +36 85 314 774
E-mail: szechenyi.somogyzsitfa@deliaszc.hu
Weblap címe: www.szechenyiszki.hu
Déli ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium


Intézményünk Szőcsénypusztán, Somogy megyében található, Somogyzsitfa szerves része. A Balatontól délre, Marcalitól 15 km-re, nyugatra fekszik. Fontos geostratégiai hely, hiszen Zala megyében nincs agrárképzéssel foglalkozó intézmény.  A Véssey kastély, a hozzá tartozó angolkert és parkerdő ad otthont az iskolának és kollégiumnak, melyhez 2560 ha tanulmányi célokat szolgáló vadászterület, 1000 m2 fűthető fólia- és üvegház, közel 40 ha szántóföld, 2,8 ha vadaspark, 1,5 ha dísznövény- és kertészeti gyakorlókert, erdészeti csemetekert és lőtér tartozik.

Gyakorlati oktatás

Iskolánkban duális képzés folyik. A gyakorlati helyszínek ennek megfelelően sokszínűek.

Az erdészeti oktatás legfontosabb helyszíne a SEFAG Zrt-vel megkötött megállapodás szerint a közösen kialakított két tankerületben folyik, mintegy 2000 ha-os területen.

Fontos helyszíne gyakorlati oktatásunknak az általunk működtetett tangazdaság. Mezőgazdasági gépészeink itt tanulják meg a mezőgazdasági munkáink csínját-bínját.

A műhelyeink és szertáraink felszereltsége szintén jól szolgálják az elméleti és gyakorlati oktatást. Ezek eszközállományát folyamatosan igyekszünk fejleszteni az új Szakképzési Törvény elvárásai szerint.

A kertészethez köthető berendezések megfelelő színteret biztosítanak a szabadföldi és zárttéri kertészeti kultúrák kezelésének megismeréséhez (fóliasátrak, üvegház, kertészeti területek, gyümölcsös).

Az iskolában végzett gyakorlati tevékenységet jól egészíti ki – életszerűvé teszi – a partner cégekkel és vállalkozásokkal közösen szervezett üzemei gyakorlatok, melyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hathatós segítséget nyújt.

Kollégium

Az intézmény korszerű 250 férőhelyes fiú- és leánykollégiummal rendelkezik. A kollégium térítésmentesen vehető igénybe.

Kollégiumban működő szakkörök: vadász, lövész, testépítő, íjász, természetjáró.

A szabadidő hasznos eltöltését a kollégium egész területén található vezeték nélküli internet lefedettség, asztalitenisz, billiárd és csocsó játékok, továbbá 15 kerékpár szolgálják.

A nyári időszakban különböző rendezvények lebonyolításakor (pl. születésnap, esküvő, sportrendezvények, táborok) biztosítunk szállást a vendégeink számára. Mivel intézményünk a Kék Túra útvonal mellett fekszik, ezért rendszeresen keresik fel túrázók a kollégiumunkat, hogy szállást igényeljenek.

A kollégium 2017-ben komplex épületenergetikai fejlesztést hajtott végre Európai Uniós támogatás felhasználásával, mely a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) „Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései” című pályázat keretében valósult meg.

Felzárkóztatás és tehetséggondozás

Iskolánk fogadja a sajátos nevelési igényű tanulókat. Az oktatók fejlesztő, felzárkóztató munkáját gyógypedagógus segíti. Intézményünkben a gyermek- és ifjúságvédelemmel kapcsolatos tevékenység valamennyi oktató feladata, melynek fő célja a problémák feltárása, megelőzése. Ebben kiemelt szerep jut az osztályfőnököknek, támogató oktatóknak.

Legalább ilyen fontos feladat a tehetséges tanulók felkutatása és a tehetséggondozás. Ezen tevékenységünk eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az OSZTV-n, az SZKTV-n és az egyéb szakmai versenyeken minden évben kiváló eredményeket érnek el tanulóink.

Autósiskola

A szakmai vizsgakövetelmények és az élet elvárásai szükségessé teszik, hogy tanulóink jogosítványainak megszerzését autósiskolánk keretén belül biztosítsuk. Iskolánk tanulói számára a „T” kategóriás (Mezőgazdasági vontató) és a „K” kategóriás (Kerti traktor) jogosítvány megszerzésére irányuló tanfolyamok ingyenesek!

Felnőttképzés

A mezőgazdasági és erdészeti ágazatnak az új technikák, technológiák megjelenése miatt szinte első rendű feladattá vált a felnőtt dolgozók folyamatos képzése, továbbképzése, melyet a felnőttképzés keretein belül valósítunk meg.

Ilyen jellegű képzést az alábbi szakterületeken végzünk:

  • motorfűrész-kezelő,
  • mezőgazdasági munkás,
  • aranykalászos gazda,
  • lakott-területi fakitermelő,
  • erdőművelő,
  • fakitermelő,
  • méhész,
  • mezőgazdasági gépész,
  • gyógynövénygyűjtő.

Iskola elérhetőségei: 

Vezetőjének neve: Tóth Krisztina

Cím: 8734, Somogyzsitfa, Ady Endre u. 8.

Tel: +36 85 312 051

Fax: +36 85 314 774

E-mail: szechenyi.somogyzsitfa@deliaszc.hu

Weblap címe: www.szechenyiszki.hu

Skip to content