2021.06.15.

Kistermelői élelmiszer-előállító

Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar

Szakma megnevezése, száma: Kistermelői élelmiszer-előállító 4 0721 05 10

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A kistermelői élelmiszer-előállító egy összetett szakma. Egyesül benne több élelmiszer- ipari szakma. A kistermelő munkája során nem nagyipari módszerekkel készíti az élelmiszereket, hanem kis mennyiségben, az általa megtermelt nyersanyagokra építve. Tevékenysége során kiemelt figyelmet kell fordítania a kistermelőkre vonatkozó jogszabályok és az élelmiszerek előállítására vonatkozó élelmiszer-biztonsági előírások betartására.
Kis mennyiségű, elsősorban általa megtermelt alaptermékeket, illetve ezekből előállított élelmiszereket állít elő és értékesít végső fogyasztók számára. Az általa megtermelhető alaptermékek köre vágóállatok, tej, tojás, méz, növényi eredetű termények. A kistermelő munkája során érvényesíti a termékeinek kézműves jellegét. Kistermelői keretek között zöldség-, gyümölcs- és húsfeldolgozást végez, tejtermékeket és sütőipari termékeket állít elő. A biztonságos termék-előállítás érdekében szakszerűen irányítja az élelmiszer előállítás folyamatait. A termék-előállításhoz kapcsolódó termék-nyomon követési és termékbiztonságot igazoló dokumentumokat vezet. Termékeit értékesítheti vendégasztal üzemeltetése kertében is. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszer-higiéniai, technológiai, tűz- munka- és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.

Kompetencia elvárás:

Kezdeményezőképesség, elkötelezettség, kézügyesség, ízérzékelés, felelősségérzet, kapcsolatépítés

A szakképzettséggel rendelkező képes lesz:

  • közvetlenül ellátja a fogyasztót kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel vagy az általa betakarított, összegyűjtött, vadon termő alaptermékkel vagy az azokból előállított késztermékekkel;
  • kistermelői zöldség-  és  gyümölcsfeldolgozást,  kistermelői  húsfeldolgozást, kistermelői sütőipari termékek előállítását, kistermelői cukrász- és édesipari termékek előállítását, kistermelői erjedésipari termékek előállítását, kistermelői tejtermékek előállítását végez az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével;
  • szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat tölt ki;
  • árubeszerzést végez;
  • nyilvántartja a készleteket, bevételeket és kiadásokat

A képzés az alábbi intézményeinkben elérhető:
Déli ASzC Apponyi Sándor Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Skip to content