Déli Agrárszakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Nappali szakmai oktatás 25 éves korig


A szakképzés lehetőséget biztosít a szakmát szerezni vágyó, vagy magukat átképezni kívánó felnőttek számára is.

Az első kettő, Szakmajegyzék szerinti szakma megszerzése mindenki számára ingyenes.

A szakképzés új rendszerében megszűnt a nappali és esti munkarend eddigi éles elhatárolása, a felnőttek szakmai oktatása rugalmasan szervezhető. A huszonötödik életévét be nem töltött jelentkező választhat, hogy tanulmányait nappali rendszerben tanulói jogviszonyban, vagy munkavégzés mellett, felnőttképzési jogviszonyban kívánja folytatni. Ez azt jelenti, hogy akár második szakmáját is tanulhatja tanulói jogviszonyban. A huszonötödik életévüket betöltött személyek oktatása felnőttképzési jogviszonyban történik, akár nappali, akár nem nappali rendszerben tanulnak.

 

Felnőttképzési jogviszonyban a képzés időtartama jellemzően rövidebb, akár a negyedére is csökkenhet. A korábbi tanulmányok, megszerzett ismeretek és gyakorlat beszámítható, a képzési idő a beszámítás alapján rövidülhet.

 

A szakképzés feladata, hogy széles ágazati-szakmai alaptudást és a foglalkoztatók által elvárt kompetenciákat adjon.

 

A szakmai oktatás két intézménytípusban történik:

 

  • Technikum:

A technikum kizárólag szakmai vizsgára felkészítő képzéseire érettségi végzettséggel lehet jelentkezni. A képzési idő főszabály szerint 2 év, de a fent leírtak szerint rövidebb is lehet. A képzés ágazati alapoktatásból és szakirányú oktatásból áll. Utóbbi a képzésben részt vevőt foglalkoztató vállalatnál is történhet, munkaszerződése megfelelő módosításával. A szakmai vizsga sikeres teljesítésével államilag elismert szakképzettséget igazoló oklevelet szerezhet a tanuló, illetve a képzésben részt vevő.

 

  • Szakképző iskola:

A szakképző kizárólag szakmai vizsgára felkészítő képzéseire a jogszabályban előírt végzettséggel rendelkezők jelentkezhetnek. A képzési idő főszabály szerint 2 év, de a fent leírtak tükrében rövidebb is lehet. A képzés ágazati alapoktatásból és szakirányú oktatásból áll. Utóbbi a képzésben résztvevőt foglalkoztató vállalatnál is történhet, munkaszerződése megfelelő módosításával. A szakmai vizsga sikeres teljesítésével államilag elismert szakképzettséget igazoló szakmai bizonyítvány szerezhető.

Minden iskolában más a képzés?

Az egyes intézmények képzési programja az óraszámok és a struktúra tekintetében eltérhet egymástól, de a szakmai oktatásnak minden esetben meg kell felelnie a Képzési Kimeneteli Követelményekben meghatározott tartalmaknak.

Miért jó ez nekem?

Az élethosszig tartó tanulás jegyében lehetőség van arra, hogy munka és család mellett is átképezzék vagy tovább képezzék magukat az emberek. A szakképző intézménynek lehetősége van arra, hogy a képzésre jelentkezők előzetes tudását felmérje, korábban szerzett munkatapasztalatait figyelembe vegye. Ez által lényegesen hatékonyabb, differenciáltabb lehet a képzés, és a képzési idő is jelentősen lerövidülhet.


Szakmák

Édességkészítő illusztracio

Édességkészítő

Élelmiszeripar


Erdőművelő-fakitermelő illusztracio

Erdőművelő-fakitermelő

Mezőgazdaság és erdészet


Gazda illusztracio

Gazda

Mezőgazdaság és erdészet


Kertész illusztracio

Kertész

Mezőgazdaság és erdészet


Mezőgazdasági gépész illusztracio

Mezőgazdasági gépész

Mezőgazdaság és erdészet


Pék illusztracio

Pék

Élelmiszeripar


Pék-cukrász illusztracio

Pék-cukrász

Élelmiszeripar


Széchenyi 2020