2021.06.15.

Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő

Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar ágazat

Szakma megnevezése, száma: erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő 4 0721 05 07

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Ezzel a szakmával rendelkező szakember az összetett ismereteinek köszönhetően keresett munkaerővé válhat. Ide tartozik az üdítőital gyártás, a sörgyártás, a pálinka- gyártás és a szikvízgyártás is. Az erjedésipar elsőre ismeretlennek tűnhet, de termékeit napi szinten fogyaszthatjuk. Erjedésen alapul a szesz, az ecet és az élesztő gyártása is. Emellett a szeszes italokat is az erjedésipari szakemberek készítik.
Különböző erjedés-és üdítőital-ipari terméket állít elő, gyümölcspálinkát, szeszt, szeszesitalt, malátát, sört, szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet, keményítőt és keményítő hidrolizátumot, sütőélesztőt, ecetet gyárt. Elvégzi az erjedés-és üdítőital-ipari alapanyagok mennyiségi-és minőségi átvételét, vizsgálatát, dokumentálását. A maláta-, sör, szesz-és szeszesitalok, gyümölcspálinka-, élesztő-, ecet-, keményítő, üdítőital-és szikvíz előállítás technológiai műveleteit teljeskörűen alkalmazza és ismeri az egyes technológiai lépések késztermékre gyakorolt hatását. Gyártásközi és késztermék ellenőrzéseket és minősítéseket végez, működteti az erjedés-és üdítőital-ipari technológiákhoz kapcsolódó minőségbiztosítási rendszert. A jövedéki termékekre vonatkozó törvényt ismeri és alkalmazza. Szakszerűen és biztonságosan üzemelteti a felsorolt technológiákhoz tartozó gépeket, berendezéseket. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz-munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi. Erjedésipari vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít a törvényi előírások ismeretében.

Kompetenciaelvárások:

Megbízhatóság, állóképesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

 • alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végezni,
 • szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyártani,
 • malátát és sört gyártani,
 • gyümölcspálinkát és szeszt gyártani,
 • szeszesitalt gyártani,
 • keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyártani,
 • sütőélesztőt gyártani,
 • ecetet gyártani,
 • élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat ellátni,
 • vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni,
 • jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait alkalmazni.

Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek az üdítőitalok gyártása, az alkohol tartalmú italok készítése, az erjedéskor lejátszódó „titkos” folyamatok és azok irányítása iránt.

A képzés az alábbi intézményeinkben elérhető:
Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Skip to content