2021.06.15.

Erjedés- és üdítőital-ipari technikus

Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar ágazat

Szakma megnevezése, száma: Erjedés- és üdítőital-ipari technikus, 5 0721 05 06

Középvezetői feladatokat lát el a kis-és nagyüzemi termékgyártás területén. Teljes körűen ismeri az erjedés-és üdítőital-ipari technológiai folyamatokat, az egyes technológiai lépések késztermékre gyakorolt hatását és a termékgyártáshoz alkalmazott gépeket, berendezéseket. Elvégzi az erjedés-és üdítőital-ipari alapanyagok mennyiségi-és minőségi átvételét, vizsgálatát, dokumentálását. Felügyeli gyümölcspálinka és szesz, szeszesital, maláta, sör szikvíz, üdítőital, ásványvíz, keményítő és keményítő hidrolizátum, sütőélesztő, ecet gyártásának folyamatait, minősíti a késztermékeket és működteti a technológiai folyamathoz kapcsolódó minőségbiztosítási rendszert. Ismeri és alkalmazza a jövedéki termékekre, vonatkozó törvényi előírásokat és kötelezettségeket. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz-munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával végzi. Erjedésipari vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít a törvényi előírások ismeretében.

A szakképzettséggel rendelkező képes:

  • alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végezni,
  • üdítőitalt gyártani,
  • szeszesitalt gyártani,
  • keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyártani,
  • sütőélesztőt gyártani,
  • ecetet gyártani,
  • malátát és sört gyártani,
  • gyümölcspálinkát és szeszt gyártani,
  • műszaki feladatokat ellátni,
  • élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat ellátni.

A képzés az alábbi intézményeinkben elérhető:
Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Skip to content