2021.06.15.

Élelmiszer-ellenőrzési technikus

Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar ágazat

Szakma megnevezése, száma: Élelmiszer-ellenőrzési technikus, 5 0721 05 03

Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
Az élelmiszer-ellenőrzési technikus rendelkezik a teljes élelmiszeripart átfogó ismeretekkel. A különböző élelmiszerek és az azokhoz szükséges alapanyagok félkész termékek, csomagolóanyagok eltérő tulajdonságainak (analitikai, mikrobiológiai, érzékszer-vi) eltérő tulajdonságainak vizsgálatait végzi.
Ismernie kell a különböző élelmiszeripari műveletek hatásait, az azokat befolyásoló tényezőket. Munkája kiterjed a technológiai folyamatok ellenőrzésére is. Jól végzett munkájával hozzájárul a biztonságos élelmiszerek előállításához.

Kompetenciaelvárás:

Pontosság, önbizalom, türelem, megbízhatóság, kezdeményezőképesség, elkötelezettség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.

A szakképzettséggel rendelkező

  • a munkaterületet előkészíti;
  • mintát vesz;
  • minták előkészítését végzi;
  • a munkafolyamatot előkészíti;
  • laboratóriumi méréseket végez;
  • laboratóriumi eszközöket, műszereket használ;
  • minták összetételének minőségi meghatározását végzi;
  • minták összetételének mennyiségi meghatározását végzi;
  • adminisztrációs munkát végez;
  • a vizsgált mintát a kapott eredmények alapján minősíti;
  • technológiai utasításokat, környezetvédelmi, minőségbiztosítási, higiéniai előírásokat tart be és tartat be;
  • élelmiszer-higiéniai, hatósági, járványvédelmi és szolgáltató tevékenységet végez;
  • élelmiszer-biztonságot ellenőriz (üzemben és laborban).

Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik műszaki érdeklődésűek, szeretnek gépekkel foglalkozni és kíváncsiak az élelmiszerek előállítására is.

A képzés az alábbi intézményeinkben elérhető:
Déli ASzC Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

Skip to content