2021.06.15.

Édességkészítő

Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar ágazat

Szakma megnevezése, száma: Édességkészítő 4 0721 05 02

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
Az édességkészítő az ember legkedvesebb élelmiszereit, az édességeket és a sós aprósüteményeket készíti. Neki köszönhetően élvezhetjük a csokoládék, a teasütemények, a kekszfélék, a drazsék, a bonbonok nyújtotta kellemes élményeket, és még sok-sok más termékük teszi élvezetesebbé mindennapjainkat. Az édességkészítő képes arra, hogy kézműves és ipari körülmények között is megfelelő édességeket készítsen.

Kompetenciaelvárás:

Kézügyesség, ízérzékelés, együttműködés, elkötelezettség, megismerés.

A szakképzettséggel rendelkező:

  • technológiai, illetve termelési számításokat végez;
  • átveszi és előkészíti a gyártáshoz szükséges anyagokat;
  • a munka megkezdése előtt ellenőrzi a gépeket, berendezéseket, eszközöket;
  • kezeli a gépeket, berendezéseket;
  • édesipari félkész és késztermékeket készít;
  • a készterméket átadja a hűtő- vagy tárolóraktárnak, illetve elvégzi a raktározást;
  • a hatályos szabályozások szerint kezeli a képződő hulladékot;
  • alapanyagot, készterméket vizsgál, illetve ellenőriz;
  • gyártásközi vizsgálatokat végez.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti az édességeket, szeretne igényes munkát kiadni a kezéből, aki elkötelezettséget érez a nemes nyersanyagokból készült termékek iránt.

A képzés az alábbi intézményeinkben elérhető:
Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Déli ASzC Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

Skip to content