2021.06.15.

Bor- és pezsgőgyártó technikus

Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar ágazat

Szakma megnevezése, száma: Bor- és pezsgőgyártó technikus, 5 0721 05 01

Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A bor- és pezsgőgyártó technikus közreműködik a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás területén mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányításában, szervezésében, a termékek menedzselésében. Csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatokat lát el. Képes önálló vállalkozás indítására és működtetésére. A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányító képességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük.

A szakképzettséggel rendelkező képes:

  • elvégezni és irányítani a szőlő éves munkáit,
  • megtervezni és irányítani a szőlő betakarítását,
  • elvégezni és irányítani a szőlő átvételét, feldolgozását,
  • elvégezni és irányítani a must kezelését, javítását, tartósítását,
  • mustot erjeszteni, fehér- és vörösbort készíteni,
  • bort tárolni, kezelni,
  • borkülönlegességeket készíteni,
  • szénsavas borokat készíteni,
  • bort palackozni,
  • bort minősíteni érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal,
  • gyártási és hatósági dokumentációkat vezetni,
  • bormarketing, borturizmus feladatait tervezni, végezni,
  • munkája során betartani és betartatni a tűzvédelmi, munkavédelmi szabályokat,
  • gondoskodni a hulladékok, veszélyes hulladékok szabályszerű elhelyezéséről,
  • betartani és betartatni a higiéniai szabályokat,
  • baleset esetén az előírások szerint eljárni.

A képzés az alábbi intézményeinkben elérhető:
Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Skip to content