2021.06.15.

Déli ASzC Apponyi Sándor Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Igazgató: Dr. Kozári Zsolt
Cím: 7184 Lengyel Petőfi út 5.
Tel.: +36 74/582-513; +36 74/582-506
Fax: 74/482-375; 105-ös mellék
Kollégium tel.: +36 74/482-274
E-mail: apponyi.lengyel@deliaszc.hu
Weblap címe: http://www.apponyis.hu/
Iskolánk Lengyelen, Tolna és Baranya megye határán található. A lengyeli Mezőgazdasági Középiskola 1946-ban kezdte meg működését a gróf Apponyi Sándor által a Magyar Nemzeti Múzeumra hagyott kastélyban. Az alapítók azzal a céllal indították a képzést, hogy a vidéki, jó képességű, nehéz sorsú fiataloknak tanulási lehetőséget biztosítsanak. Ez a cél napjainkban intézményünk fő célkitűzése.

Iskolánk jelmondata: „Minden ember tehetséges valamiben!” Ezt és a tanulók érdekeit mindenkor szem előtt tartva családias hangulatban folyik a munka. Támogatunk minden diákot, aki szakmát, érettségit – vagy akár mindkettőt – szeretne szerezni.

A gyakorlati képzés a 7 hektáros kertészetben, és a 130 hektárnyi szántó területen folyik. A kistermelői élelmiszer-előállító tanulók az iskola két tankonyháján illetve tanszállóján végzik gyakorlatukat. A gépész tanulók számára tanműhelyek állnak rendelkezésre, hogy az oktatás zavartalanul, magas színvonalon folyhasson. A gépész diákok bizonyítványához szükséges a T kategóriás jogosítvány megléte. Iskolánknak saját autósiskolája van, ahol kedvezményesen szerezhető meg a jogosítvány. Az elméleti oktatás online folyik (melyet a tanulók az iskolában/kollégiumban is gyakorolnak), a gyakorlati oktatás Tamásiban folyik. A T kategóriás gyakorlati oktatás színvonalasabb működéshez az idei tanév elején az Agrárminisztérium támogatásával iskolánk egy új Steyr traktorral gazdagodott. Ezáltal a diákok egy korszerű járművel sajátíthatják el a vezetés tudományát.

Vidéki iskola révén nagy hangsúly fekszik kollégiumunkra, hisz távolabbi településekről is sok tanulónk van. 110 férőhelyes kollégiumunk 2017-ben teljesen megújult. Korszerű, új nyílászárók, és homlokzati szigetelés került a 3 szintes épületre. Megtalálható benne több szilenciumos terem, kondi terem, számítástechnikai terem, tv és biliárd szoba, mellyel igyekszünk a tanulóink kényelmét szolgálni. A kollégium épülete mindössze 2 perc sétára található az iskola, és az ebédlő épületétől, így az étkezés a konyha étteremében zajlik.

A tanulás mellett szabadidős tevékenységeket is szervezünk. Sportpályáinkon és tornatermünkben különböző labdajátékokat (foci, kosárlabda, kézilabda és röplabda, ping-pong) játszhatnak tanulóink, hetente uszodába visszük őket az iskola buszával. Rendszeresen szervezünk szakmai és tanulmányi kirándulásokat, vetélkedőket. Folyamatosan és rendszeresen korrepetálunk, részt veszünk megyei és országos versenyeken. Tanulóink minden évben kitűnnek a szakmunkásversenyeken, és szinte minden évben jeles bizonyítvánnyal térnek haza.

Iskolánk saját konyhát üzemeltet, ezzel biztosítva a kollégisták, a menzai étkezést igénylők, a dolgozók és a vendégek étkezését.

Az elméleti oktatást a tanügyi épületben tartjuk, mely egy helyszínen van a kastéllyal és az étteremmel, az egészet egy 22 hektáros park öleli körül. Ezáltal nagyon szép, nyugodt környezetben tölthetjük mindennapjainkat.

Látásmódunk környezettudatos, igényesek vagyunk környezetünkre. Minden évben részt veszünk a „Te Szedd” akcióban, összegyűjtjük a környék elektronikus hulladékait és időnként elszállíttatjuk. Minden évben friss facsemetéket ültetünk a parkban a diákok segítségével. Iskolánk 2012-ben elnyerte az Örökös Ökoiskola címet, melyhez igyekszünk méltók lenni.

Ha a mezőgazdaság iránt érdeklődsz és egy olyan iskolában szeretnél tanulni, ahol szeretettel várnak, a diákéveid alatt gondoskodással támogatnak, akkor jelentkezz hozzánk, „Legyél Te is Apponyis!”

Skip to content