2021.07.26.

Versenyképes tudás nélkül nincs versenyképes agrárium

Együttműködési megállapodást kötött a hazánkban működő 5 Agrárszakképzési Centrum és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. A magyar agráriumot a versenyképes tudással és színvonalas oktatással lehet megújítani. A mezőgazdaság és élelmiszeripar előtt álló kihívásokra csak a legkorszerűbb ismeretek birtokában tudunk megfelelő válaszokat adni. Stratégiai ágazatba hívjuk és várjuk a fiatalokat tanulni és dolgozni!

Nagy István Agrárminiszter, Csányi Sándor MATE Kuratóriumának elnöke, Gyuricza Csaba MATE rektora

Nagy István az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásakor hangsúlyozta, hogy az élelmiszereket minden nap elő kell állítani, a mezőgazdasági termelés nem vonulhat home office-ba. A miniszter, aki egyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának tagja is, hozzátette, hogy a termelési körülmények egyre gyorsabban változnak, megdőlt az a régi tézis, miszerint a mezőgazdaságban megszerezhető tudás apáról fiúra száll. A gyorsan fellépő kihívásokra egy-egy generáció már nem képes megtalálni a válaszokat. Csak a legkorszerűbb tudás segíthet – fűzte hozzá az agrártárca vezetője.

Bálint Zoltán kancellár, Simonné Szerdai Zsuzsanna főigazgató, Gyuricza Csaba MATE rektora

Nagy István elmondta, hogy új generáció küszöbén áll a mezőgazdaság, ezért is fontos a most aláírt együttműködési megállapodás, mert elősegíti a közép- és felsőfokú agrárképzés elméleti és gyakorlati tudásának javítását, a diákok életpályájának tervezhetőségét. A mezőgazdasághoz ma nélkülözhetetlen a fejlett, digitális technológia – tette hozzá Nagy István. A miniszter kitért arra, hogy soha vissza nem térő lehetőségeket biztosít az agrárszakképzés becsatlakoztatása az agrár-felsőoktatásba. Hozzátette, hogy az aláírt együttműködés azt szolgálja, hogy gyorsan tudjanak válaszolni a kor kihívásaira, a megváltozott környezeti viszonyokra és gyorsan tudjon az ágazat alkalmazkodni a megváltozott fogyasztói szokásokhoz.

Forrás: https://kormany.hu/hirek/versenykepes-tudas-nelkul-nincs-versenykepes-agrarium?fbclid=IwAR3lYaUxCN9bCMXHp398NbNYTDJSCeMImeu27bNlMEAj59q31LuacS4-JhI

Skip to content